Welkom bij Zorgboerderij 't Ham

Contact : 06-22919583

Natuurbegrazing 't Ham


Onze dieren zorgen voor het onderhoud van het landschap in (natuur)gebieden in de buurt van de boerderij, met name in het dal van het riviertje de Aa in Veghel en omstreken. Naast onze schapen zijn onze Brandrode runderen de natuurlijke grasmaaiers op eigen grond, maar ook die van de gemeente Meierijstad en Waterschap Aa en Maas.

Samen met de gemeente Meierijstad en Waterschap Aa en Maas stellen we natuurdoelen op en wordt de natuur en de biodiversiteit nauw gevolgd. Samen wordt er gekeken naar de invloed van bijvoorbeeld kort en door meer dieren beweiden en dan weer rust geven, óf langer minder dieren in een perceel laten grazen. Komen er dan meer of andere planten? En dieren ? Mooi om te weten dat er nu al een grote biodiversiteit is gekomen in het Aadal en dat we samen kijken hoe het nog beter kan.

Inmiddels hebben we voldoende brandrode runderen om alles te onderhouden en zou er zelfs meer natuurgebied begraasd kunnen worden door onze dieren.

Brandrode runderen


De Brandrode runderen grazen in het natuurgebied het Aa-dal en de Aa-broeken in Veghel. Boer Martien zorgt voor de Brandrode runderen en zie je dagelijks een ronde maken langs alle percelen. Hij controleert of de dieren het allemaal goed maken, en of ze nog genoeg water en gras hebben. Vooral ook de kalfjes worden goed in de gaten gehouden. En dat is best een klus, die verstoppen zich vaak in wat langer gras of onder een struik. De stier loopt lekker tussen zijn dames en zorgt dat ze weer opnieuw bevrucht worden. Een natuurlijkere manier van runderen houden bestaat niet! Het is een mooi uitstapje om langs te Aa te gaan wandelen en het met eigen ogen te zien hoe de Brandrode runderen genieten van hun bewegingsvrijheid, of als ze onder een boom in de schaduw te liggen luieren. En zelfs af en toe met hun poten in de Aa verkoeling zoeken....wat een leven!

De kalfjes worden in de wei geboren en blijven bij de koe. In het najaar worden de natuurgebieden te nat voor de dieren, dan wordt het land bij de Aa gebruikt voor ruimte voor de rivier. De Brandrode lopen dan naar de stal op 't Ham en worden daar uitgeselecteerd. De stiertjes gaan naar de boerderij van de familie Pennings in Heeswijk Dinther. Ze krijgen een speciaal en natuurlijk dieet met Luzerne wat door boer Johan zelf is geteeld op natuurinclusieve wijze.

Wanneer de dieren klaar zijn voor de slacht worden ze in het slachthuis in Heeswijk Dinther met respect geslacht. Het smaakvolle vlees van deze natuurlijke grazers vind je bij Slagerij Pennings in Veghel en wordt ook wel 'Aadal Brandrood' genoemd.Voor de afzet van onze Brandrode Runderen hebben we in een samenwerking met de Familie Pennings en Slagerij Pennings een folder gemaakt, en daar zijn we trots op! Bekijk de Flyer hier.

Wilt u ook van dit heerlijke natuurvlees op het menu? Thuis of in uw horecazaak ? Informeer dan gerust bij Slagerij Pennings, of rechtstreeks bij ons : 06-53201928